Archívum

IDEA Conference 2018 program

I. NAP

2018. március 8.
8:00-9:00 - Regisztráció
9:00 – 9:15 - Megnyitóbeszéd
Nagy Gyula

Magyar Mérnöki Kamara elnöke

9:15 - 10:00 - Keynote
Prof. Dr. Klaus Bollinger

Bollinger + Grohmann Ingenieure

10:00-12:00 - Első plenáris szekció
A jövő álmodói, fókuszban a tudás és teljesítmény

Szekcióelnök: Polgár László

Prof. Dr. Jan Knippers, University of Stuttgart

Markus Schoppe, BuroHappold Engineering

Prof. Dr. Horst Falkner, University of Brunswick, Germany

12:00 - 13:30 - Ebédszünet
13:30 - 15:30 - Második plenáris szekció
Fókuszban a Puskás Stadion

Szekcióelnök: Szántó László

Kocsis András Balázs: Stadiontervezési trendek

Skardelli György: Az új Puskás Ferenc Stadion tervezése

Dúzs György: Az új Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciója

Karakas János: Puskás Ferenc Stadion – Vasbetonszerkezetek

Lódri Csaba: Puskás Ferenc Stadion – Acélszerkezetek tervezése

15:30 - 15:45 - Szünet
15:45-17:15 – Párhuzamos szekciók
Fókuszban az innovatív szemlélet

Szekcióelnök: Reicher Péter

Illyés Péter, IQ Kecskemét Ipari Kutató Kft.

Prof. Dr. Kiss Zoltán, Kolozsvári Műszaki Egyetem

Mitja Vovko, TRIMO

Nagy Zsolt docens, Kolozsvári Műszaki Egyetem

Fókuszban a tervezői szoftverek

Szekcióelnök: dr. habil. Papp Ferenc

ConSteel, IDEA Statica, AXIS

17:15-17:30 – Szünet
17:30-19:00 – Kerekasztal beszélgetés
Fókuszban a BIM
20:00-tól – Gálavacsora

II. NAP

2018. március 9.
9:00-9:45 - Keynote
Roger Ridsdill Smith

Foster & Partners

Four Points by Sheraton
9:45-12:00 - Párhuzamos szekciók
Acélszerkezet tervezés I.

dr. Dunai László egyetemi tanár: Az új generációs acélszerkezeti Eurocode szabványok

dr. habil. Papp Ferenc: A mérnökképzés új iránya – Új MSC program a Széchenyi István Egyetemen

dr. Szalai József: Az Eurocode

IQ Konferencia terem
Vasbetonszerkezet tervezés I.

dr. Balázs L. György, professzor, a fib tiszteletbeli elnöke: Mivel bővülnek az anyagtulajdonságok: beton, szálerősítésű beton, acél, FRP

dr. Farkas György, professzor: Mivel bővülnek a követelmények: tartósság, fenntartható fejlődés stb.

dr. Kovács Tamás, egy. docens: A tervezési eljárások pontosítása: a méretezéselméleti háttér, kísérletekkel támogatott tervezés, a teherbírási határállapotok, tervezési és méretezési eljárások változása

Four Points by Sheraton
12:00-13:30 – Ebédszünet
13:30-15:30 – Párhuzamos szekciók
Acélszerkezet tervezés II.

dr. Kovács Nauzika, egy. docens: Öszvérszerkezetek új tervezési irányai

dr. Kövesdi Balázs egy. docens: VEM alapú acélszerkezeti méretezés – EC3 fejlesztések

dr. Vigh László Gergely egy. docens: Acélszerkezetek méretezése extrém hatásokra

IQ Konferencia terem
Vasbetonszerkezet tervezés II.

dr. Pintyőke Gábor: Vasbeton vasúti aljak kísérleti és térbeli véges elemes modellezéssel való kutatásának eredményei

dr. Völgyi István, adj. és dr. Almási József: A vasbeton lemezek átszúródásának vizsgálata az új előírások szerint. Az EC2 Nemzeti Melléklet módosításának bemutatása

dr. Majorosné dr. Lublóy Éva Eszter, adjunktus: A tűzhatás figyelembe vétele

Four Points by Sheraton
11:00-16:00 – IPARI INNOVÁCIÓS TÚRA

Előzetes bejelentkezés a regisztrációs pultnál

Kiállítók

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Magyarország vezető alkalmazott kutatóintézménye, melynek elsőként alapított működési egysége a szegedi Biotechnológiai Divízió (BAY-BIO). A Kft., és a biotechnológiai szektoron belül a BAY-BIO tevékenysége technológiai hidat képez az alapkutatási és az ipari fejlesztési szakasz között.

A Project Control Expert Kft. magyar tulajdonú, 1996 óta folyamatosan fejlődő tanácsadó vállalkozás erős informatikai háttérrel. Cégünk küldetése, hogy az építőipari cégek és projektek számára magas színvonalú támogatást biztosítsunk a projektmenedzsment területén. Több, mint 15 éves szakmai tapasztalatunk segítségével az építőipari gyakorlatban ténylegesen működő szolgáltatásokkal és informatikai alkalmazásokkal állunk Ügyfeleink szolgálatában.

A MIÉNK Klaszter egy fejlesztési koncepció a magyar építőipari vállalkozások hazai és közép – európai régióban történő pozícionálására, piaci pozícióik erősítésére. Olyan összefogás, amely magyar vállalkozások fejlesztését és versenyképességének növelését hosszú távú stratégia mentén szervezi az alábbi irányelvek szerint:

minőségi munka megbízható teljesítés saját erőforrás (humán és eszköz) szakértelem emberi értékek innovatív gondolkodás, digitális innováció Ezek az ismérvek adják a MIÉNK Klaszter rövid és hosszú távú céljait, programját.

A ConSteel tervező szoftver komplex megoldást nyújt, a főleg acélszerkezetek tervezésével foglalkozó mérnökirodáknak. A szoftverrel megvalósítható a tervezés összes lépése: modellezés; szerkezeti analízis és szabványos méretezés; keresztmetszetek és szerkezeti csomópontok részletes vizsgálata; dokumentálás. Az analízis és tervezési eljárások során a ConSteel a legmodernebb szabványos eljárásokat alkalmazza a teljes 3D szerkezeti modellre. A ConSteel és Tekla Structures, a ConSteel és StruCad szoftverek közötti kapcsolat lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a teljes szerkezeti modellt, beleértve a szerkezeti kapcsolatokat is átvigye a szerkesztői programokban. Ennek köszönhetően jelentősen lecsökkenthetőek a szerkesztés időigénye és hibalehetőségei. A fejlesztést nagyban segíti, hogy a fejlesztők napi kapcsolatban állnak gyakorló tervezőkkel, akik folyamatosan használták a fejlődő programot és ötleteikkel, kéréseikkel maguk is részt vesznek a fejlesztésben. A fejlesztésben alkalmazott objektum-orientált technológia számos területen hozott jelentős előrelépést.

Puskás konzorcium

A beruházó Nemzeti Sportközpontok 2017 márciusában kötött szerződést a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójának tervezésére és kivitelezésére. A nyílt nemzetközi közbeszerzést a Magyar Építő Zrt.-ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyerte meg. A stadion monolit-, és előregyártott vasbeton szerkezetei a WHB Kft.-ÉPKAR Zrt. konzorcium által delegált mérnökök és alvállalkozók közreműködésével készülnek. Fontos kiemelni, hogy a stadion rekonstrukciója a kezdetektől színtiszta hazai projekt: a terveket magyar építésziroda álmodta meg, a kivitelezési munkálatokat pedig több évtizede fennálló, nagy múltú magyar vállalatok szakemberei végzik, továbbá széles magyar vállalkozói körnek ad munkát. A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságot 13 ország egy-egy stadionjában rendezik, az új Puskás Ferenc Stadion egyike lesz ezeknek, három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek is otthont ad.

Magyar Építő Zrt. –Cégünk közel 130 éve nyújt kiváló minőségű szolgáltatást, amely magában foglalja a mély- és magasépítőipar teljességét, az ezzel összefüggő speciális szakszerelőipari, gyártási, kereskedelmi és tervezési szolgáltatásokkal, fő- vagy generálvállalkozási formában. Munkánkra mindig a magas szakmai színvonal, korszerű technológiák alkalmazása volt jellemző, melyet számos jelentős elismerés is bizonyít. A Magyar Építő Zrt. a hazai építőipar egyik legnagyobb múltú, meghatározó súlyú szereplője.

ZÁÉV Zrt.- Társaságunk, a ZÁÉV Építőipari Zrt., az ország egyik meghatározó építőipari kivitelező nagyvállalata, amely magas szintű munkájával közel hetven éve formálja épített környezetünket, mindennapjainkat. Fő profilunk a magasépítési fővállalkozás és generálkivitelezés, de a tevékenységi körünk kiterjed egyéb építési munkákra, közműépítésre, műemléki felújításokra, geotermikus energiahasznosítás kivitelezésére, illetve kereskedelemre is. Társaságunk célja, hogy szakértelmével, magas színvonalú és megbízható munkájával határidőre, megrendelőink megelégedettségére teljesítse szerződéseit.

WHB Kft. – Cégünk húsz éve alkot maradandót hazánkban. Folyamatos fejlesztéseinknek köszönhetően egyéb piasokon is jelen vagyunk, az ország számos pontján végzünk szakipari kivitelezéseket, a profilgyártás, a környezetvédelem és a mélyépítés területén is. Közel 700 munkatársunk az elmúlt 20 év során jelentős tapasztalatokat szerzett a műemléképületek felújításában, és ipari, kereskedelmi, logisztikai létesítmények (csarnok, bevásárlóközpontok) generálkivitelezésben.

ÉPKAR Zrt. – Az ÉPKAR 81’ GMK 1981-ben Karcagon alakult meg. Az építőipar a szakterületünk, melynek teljes vertikumával az ország egész területén foglalkozunk. Célunk olyan épített környezet létrehozása, ami értéket teremt és értéket őriz. Munkáink kiváló minőségben, a kívánt áron és a határidők megtartásával készülnek el. A megbízhatóság és a precíz munka fémjelzi cégünket.

A FERROBETON Zrt. az ország egyik legnagyobb beton- és vasbetonelem előre gyártó vállalata, a magyar vasbeton előregyártás meghatározó szereplője. Társaságunk a szerkezet- és gyártmánytervezéstől a gyártáson és szállításon át a komplett szerkezetépítési munkák kivitelezéséig teljes megoldást nyújt a piaci igényeknek megfelelően. Széles termékskálánk, a rendelkezésre álló kapacitásunk és csapatunk felkészültsége lehetővé teszi számunkra, hogy rugalmasan rövid határidővel teljesítsük az egyedi igényeket is. Közel hatvan éves piaci jelenlétünk és tapasztalatunk biztosít megfelelő hátteret és garanciát, hogy elnyerjük leendő partnereink bizalmát.

A Duna-Dráva Cement Kft. hazánk egyik meghatározó építőanyag-gyártója, amely cementet, transzportbetont, valamint kavics és beton-adalékanyag termékeket állít elő és szolgáltatásai a betontechnológia teljes spektrumára kiterjednek.

A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség célja a cement-, beton-, mész- és adalékszer gyártók, valamint a kapcsolódó szakterületek érdekeinek képviselete, a szűken vett építőanyag-gyártó iparág stratégiájának és a stratégia megvalósításával kapcsolatos álláspontok széleskörű bemutatása.

KÉSZ Group, KÉSZ ET
A KÉSZ Csoport Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja. Sikeres nemzetközi terjeszkedése, piaci függetlensége és ágazatformáló szerepe kiemeli a hazai versenytársak köréből.

Széles szolgáltatási portfóliójának és saját erőforrásainak köszönhetően a KÉSZ komplex módon képes választ adni a felmerülő építőipari és gazdasági szolgáltatási igényekre, nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi piacokon is. A tervezéstől, a kivitelezésen át, az üzemeltetésen keresztül minden olyan kapcsolódó feladatot elvégez a cégcsoport, melyre a jelen és a jövő piaci megrendelőjének szüksége van.

A KÉSZ Csoport tudja. A KÉSZ Csoport megcsinálja. A KÉSZ egyedülállóan széles szolgáltatási portfóliójának és erőforrásainak köszönhetően nem csak állítja, hogy képes rá… Tényleg véghez viszi! KÉSZ. „A tudásra építünk”

Ez a tudás a KÉSZ Csoport legfontosabb mozgatórugója és kohéziós ereje.

A KÉSZ Csoport két fő divíziója a KÉSZ Engineering & Technologies (KÉSZ ET), mely a vállalatcsoport teljes építőipari tevékenységét magában foglalja, valamint a KÉSZ Business Solutions (KÉSZ BS). Utóbbi tömöríti mindazon gazdasági szolgáltatásokat, melyek egyrészről a cégcsoport működését támogatják, másrészről a cégcsoporttól függetlenül kínálnak ingatlanüzemeltetési, üzletviteli és kereskedelmi szolgáltatásokat.

Az IQ Ipari Innovációs Központ egy olyan nyílt, szellemi és technológiai műhely, amelyet a régió innovációs tevékenységének elősegítése érdekében uniós forrás segítségével hoznak (hozunk) létre. A központ egy olyan szellemi- és innovációs műhely (techshop és technológiai tér), amely egy ötlet megszületésétől, egészen a piacra vitelig képes támogatni az innovációs beruházásokat.