Dr. Szalai József

Dr. Szalai József
ügyvezető igazgató, ConSteel Solutions Kft. K+F igazgató KÉSZ Holding Zrt.

Önéletrajz

ügyvezető igazgató, ConSteel Solutions Kft.

K+F igazgató KÉSZ Holding Zrt.

Szalai József 2000-ben végzett a BME Építőmérnöki Karán, majd 2010-ben szerezte meg a PhD címet acélszerkezetek stabilitásszámításának valószínűségelméleti modellezése témakörben. Tanulmányai után a KÉSZ Kft. fejlesztőmérnökeként helyezkedett el, rövidesen átvette a ConSteel statikai szoftver fejlesztésének vezetését. A 2010-ben létrehozott ConSteel Solutions Kft. ügyvezetőjeként a kutatási és fejlesztési tevékenységek mellett a ConSteel szoftver hazai és nemzetközi értékesítését is irányítja, ennek eredményeként a szoftvert jelenleg 18 ország mérnökei, kutatói, oktatói és diákjai használják. A KÉSZ Csoport műszaki fejlesztéseit összefogó 2016-ban létrehozott KFI szervezet vezetőjeként, számos kutatási és fejlesztési projektet koordinál, pályázatok előkészítésében és vezetésében vesz részt. Tagja az Eurocode szabvány előírásainak kutatásáért és fejlesztéséért felelős ECCS TC8 és CEN/TC250/SC3/WG1 bizottságoknak.

Az előadás témája

Globális szerkezeti analízis – az acélszerkezeti méretezés modern eszköze a ConSteel szoftverben

Összefoglaló

Az előadás bemutatja acélszerkezetek globális számítási lehetőségeit, problémáit és megoldásait a legmodernebb kutatások tükrében. A számítás alapeleme egy speciális rúdelem, amely ötvözi a megszokott, gyors és könnyű modellezést a magasabb szintű eredményekkel, így kiemelkedően alkalmas gyakorlati tervezéshez. A rúdelem speciális viselkedését különböző számításokon mutatjuk be, összehasonlítva a klasszikus számítási elvekkel. Az elemek összekapcsolódásának problémáját a térbeli viselkedés helyes modellezése adja, ennek megoldásait is szemléltetjük. A globális szerkezet különböző szintű elemeire kifejlesztett modellezési és számítási funkciók teszik teljessé a térbeli szerkezet analízisének lehetőségeit, amelyekre a második napon ismertetésre kerülő általános tervezési eljárások épülhetnek.

Általános stabilitási méretezési eljárás – ECCS kiadvány egy új tervezési módszerről

Összefoglaló

Az előadás egy új, modern stabilitási méretezési eljárást ismertet, amely új alapokra helyezi a hagyományosan elemszintű szabványos méretezési módszereket. Az eljárás kihasználja a rugalmas globális stabilitási analízis eredményeit, amely mára elérhetővé vált a tervezőmérnöki gyakorlat számára a robosztus numerikus módszerek és szoftver implementációik, valamint a számítógépek robbanásszerű fejlődésének köszönhetően. Az általános stabilitási méretezési eljárás nem része az Eurocode szabvány alkalmazási előírásainak, ugyanakkor erős mechanikai alapjai és konzisztens eredményei megfelelnek az Eurocode alapelveinek. A módszer ismertetése érdekében az ECCS szervezet egy kiadványt tervez publikálni az elméleti háttér és a gyakorlati alkalmazás témakörében.