Karakas János

Karakas János
West Hungária Bau Kft.

Önéletrajz

Karakas János 1986-ban szerezte meg diplomáját a BME Építőmérnöki karán.

1992 óta a monolit vasbeton szerkezetépítés területén tevékenykedik.

A rendszerváltás után szoros kapcsolatot alakít ki a Székelyföld szerkezetépítő szakmunkásaival. Ez az együttműködés azóta is folyamatos.

A Moratus Kft egyik alapítója és tulajdonosa volt.

2015-ben az újonnan létrehozott WHB Szerkezetépítő divíziójának vezetője.

Számos közintézmény, ipari létesítmény, szálloda kivitelezésében vesz részt.

Az előadás témája

A Puskás Ferenc Stadion szerkezetépítése

Az előadás beszámol a Puskás Ferenc Stadion kivitelezésének jelenlegi állásáról, mely 2017 nyarán kezdődött el. Részletesen bemutatásra kerülnek a főbb tervezési kivitelezési kérdések:

A szerkezetépítés kiviteli tervei folyamatosan készültek, fejlődtek, a várható rövid kivitelezési idő komoly fejtörést okozott az organizáció során.

A mélyalapozás során az elkészült CFA cölöpök fejtömbjei változó alapozási síkokon, változó méretben készülhettek csak el.

A pályaszerkezet alatti alagcsövezés síkja elérte a mértékadó talajvíz szintjét.

A felületre várható, záporokból összegyűlő nagy mennyiségű víz szinten tartása érdekében résfallal kellett körülvenni a labdarúgó pályát. A 38 db monolit vb pilon tervezése közben derült ki, hogy kizárólag menetbordás betonacél felhasználásával nagyon nehezen lehetett volna megoldani a tetőszerkezet terheinek felvételét.

Az építészeti és statikai igényeket egyaránt kielégítő statikai váz végül egy “öszvér” szerkezet lett:

Utófeszített monolit pilonok készülnek, a kerület mentén elhelyezendő, a vízelvezető vápákat elrejtő tórusz elemeket pedig a helyszínen előre gyártott vasbeton pillérek fogják tartani.

A három szintes lelátók szerkezete előre gyártott vasbeton szerkezetű. Valamennyi nézőtéri ülés fedett lesz. A hallgatóság képet kap az aktuális kivitelezési állapotról.