Prof. Dr. Horst Falkner

Prof. Dr. Horst Falkner
Prof. Dr. Horst Falkner
Ingenieurbüro Dr. Falkner

Önéletrajz

A professzor az ausztriai Innsbruckban, Tirol tartományban született. A grazi Műszaki Egyetemen tanult. Doktori munkáját Leonhardt professzorral kezdte meg. Nagyszabású tesztjeinek köszönhetően kimutatta az összefüggést a repedések vastagsága, valamint a terhelések és korlátozások hatása között. A Leonhardt professzorral töltött időt követően Waterloo és Toronto egyetemein professzorként dolgozott az abban az időben épülő CN Towernél. Végül 3 év után Falkner visszatért családjával Stuttgartba, majd partnerségre lépett Leonhardt professzorral. Épületeket, hidakat és tornyokat tervezett és épített.

Felkérték Németország legrégebbi, Műszaki Egyetemén, Braunschweigben a szerkezeti betonnal foglalkozó tanszék vezetésére – ugyanazon az egyetemen, ahová hajdan Friedrich Gauss is járt! Falkner professzor Kordina professzort váltotta az elnöki székben. 20 évnyi izgalmas kutatás következett, vasbeton oszlopok és lapok tűzállóságáról, acél és polimer szálak használatáról víz alatti betonszerkezetekhez, kengyel nélküli előfeszített betongerendákról, födém nélküli vízfestett vasbeton szerkezetekről. Részt vett a Maglev mágnesvasút felügyeletében is.

A Lipcsei Egyetem tiszteletbeli doktorátussal jutalmazta munkásságát, a Befib pedig életműdíjjal, a betonban használt szálak terén végzett kutatása miatt.  10 évvel ezelőtt hagyott fel egyetemi tevékenységével. Jelenleg tanácsadóként dolgozik, és előadásokat tart.